Esimerkki siitä mitä 200hp vaatii..

 

 

Lähtökohtana 200hp moottorissa on ollut tavallinen kaksilitrainen CIH johon tietysti heti alkuunsa oli vaihdettu männät, kansi, nokka ja sopivat kaasuttimet.

 

Valmiilla R13 (312/107/12,6) nokalla toppasivat tehot n.165 heppaan(187nm). (säätökeikka 1) Paikoillaan oli 2,5" putkisto ja kun huipputeho oli juuri se mitä haluttiin vaihtui tilalle 3" pakoputkisto ajatellen että vanha vastustaa käytettäessä näin korkeita kierroksia. (-7500rpm)

Paperille kyllä piirtyi hieman paremmat lukemat mutta vaikutus ei ollut se mitä haluttiin. Hieman tasaisempi kiihtyvyys kyllä saavutettiin .Säätökeikka 2 170hp 204nm

Nokka-akseliksi vaihtui ammattilaisen "käsin" tekemä nokka ja kaasarit pienennettiin 45mm epäillen saavutettavaa hyötyä. Nokka oli käytettu ja nostajina oli GM omat kovat palikat. (säätökeikka 3) 175 hp 193nm

Sen kyllä huomasi että nokka oli ammattilaisen tekemä lähinnä väännön pysyessä tasaisempana, muttakun se pieneni...No mitäs sitten? 48 kaasarit takaisin paikoilleen. Samalla tarkistettiin nokan ajoitus uudelleen ja testailtiin "sinne tänne"(säätökeikka4) 182hp 200nm.

Moottori kiersi hieman enemmän isommilla kaasuttimilla mutta saavutettu teho ei ollut alkuunkaan sitä mitä "toivomuslistalla" oli ollut joten oli aika miettiä muita syitä auton "tehottomuuteen".

Nokka päätettiin vaihtaa uuteen. (säätökeikka 5)...Ammattimies on ammatimies...nokka on nokka...uusi nokka oli yhtä hyvä kuin vanhakin, tai vanha nokka oli yhtä hyvä kuin uusikin.182hp 201nm... (308-104-13,5 !!)

Alakerraksi vaihdettiin 98 mm Wisecon männillä oleva lohko ja kampiakselina pyörii kiillotettu tavallinen valurautainen kahdeksanlimppuinen akseli. Kiertokanget teettettiin mittatilaustyönä mikä on "pakollista" matalaa mäntää käytettäessä (mikäli ei löydä jotain sopivan mittaista...) Jos alakertana olisi käytetty 2,2 litraista tulos olisi voinut olla parempikin...mutta tästä piti olla tuleman "2 litrainen" (n.2105cc 98 männillä) ja kapistusta "uskaltaa" ainakin kierrättää enemmän. (2,2=77,5 mm isku eli jos olisi ollut vaikkapa 2,2+97mäntä=n.2290cc mutta "desi tai pari" sinne tänne...) Säätökeikka 6

Nonni, nyt alkoi Lyyti kirjoittamaan...198 hp 222nm

Lopuksi oli edessä vielä nokka-akselin ajoitus jolla haettiin sitten viimeisiä tehoja irti...vääntöä löytyi vielä lisää samoin kuin tehoakin. (säätökeikka 7) Alakerran vaikutus oli siis suuri. Itse moottoista ei löytynyt mitään laakerivikaa tai vastaavaa eikä puristuksetkaan olleet mitatessa pielessä mutta, kasvanut kuutiotilavuus+parantunut seoksen pyörteily kokoonpuristuessa (erimallinen mäntä,puristuksia löytyy 13:1) ja kuitenkin se tivi alakerta (+männänrenkaat kromia) tekivät nannaa koneelle ja tavoite oli siis saavutettu...200 hp 230 nm.

 

(Ko.moottori on täysi kisakone, eikä sovellu kadulle kovinkaan hyvin. Esimerkki on myös äärimmäinen, enemmänkin tehoja kyllä on vastaavista kutiteltu. Jo lähempänä 170hp olevat moottorit kaksilitraisena ovat "rasittavia" ajettavia kadulla, johtuen tehoalueen korkeista kierroksista. Vakiovälityksillä on turha ajatellakkaan vastaavia kierroksia, ajaminen saattaa olla hitusen tuskallista...;-)

 

Paluu