20 16 v

Opelin 20 16V Vectrasta ja Calibrasta tuttu moottori on otollinen lähtökohta vanhempaankin autoon ja siksi siitä pari sanaa tässä vaihdankin. (vaikkei se oikealta vuosikymmeneltä ole alkuunkaan...)

Moottori tuottaa vakiona n.156hp tehon (20XE siis katiton, eräs tuttavani mittautti oman vakio autonsa tulos 164hp.. Jännä homma.) ja vääntöä on heti alimmilta kierroksilta joten se kelpaisi kyllä ihan sellaisenaankin.

Kansi on siis 16 venttiilinen. Ruiskut ovat alkujaan Boschin. Moottoriin on saatavana valmiita "virityspaketteja" joilla tehoa saadaan kasvatettua "pulttaa kiinni" periaatteella n.15-25hp. Esimerkkeistä vaikkapa Lexmaulin valmistama imusarja. Tehonlisä 15hp (valmistaja lupaa). Toki autoon saa Lexmaulilta niinkuin Enemiltäkin (esim.) nokka-akselisarjoja, mekaanisia ahdinsarjoja, erikoisia pakosarjoja jne. (Opel itse möi valmiita turbomalleja 204hp)Tässä esiteltävä moottori kuitenkin tuottaa hieman suuremman tehon kuin mitä "pulttaa kiinni"
osilla saa. Itseasiassa kone on tehty englannissa rallikäyttöön. Koneen kansi kuitenkin
on vaihdettu suomalaisen firman tekemään versioon. Kampiakseli on tehtaan oma (86mm), tarkkaan tasapainotettu ja kiertokanget ovat englantilaiset kevennetyt lasikuulapuhalletut versiot.

Nokat ovat enemin. Peltisarja on Lexmaulin valmistetta. PA-syöttönä toimii Hestecin laitteet
suorasytytyksellä varustettuna.Moottorin "erikoisen" sijoituksen takia "kiihdytyssuppilot" läppärunkojen jatkeeksi on jouduttu laittamaan aika jyrkkään
kulmaan.

Tehoa koneesta löytyy nyt mukavat 225 hp. Päämääränä on kuitenkin 240hp.
(linkin takana "vanha versio" 212hp. lisätehot kaiveltu ruiskuja+syttöjä rappaamalla.)

Seuraavana listalla on venttiilien vaihtaminen erilaisiin.

Auto on täysverinen kilpuri, eikä ko. moottorikonstruktiota kannata ajomukavuuden nimissä siviiliautoon rakentaa.

Mutta itse moottori vakiokuntoisena on yksi vaihtoehto eksotiikkaa hakeville, ja mm, Manta-A-B Kadett-C linjalla on useita saksalaisia pajoja jotka tarjoavat valmiita paketteja jolla kone saadaan pellin alle sovitettua. 

Haittana Suomen laki, joka määrää ettei moottoria vaihdettaessa mallisarjan suurimman (esim. manta-A 105hp) tehot saa nousta yli 20%. (poikkeuslupa-asiat erikseen.)  Uusimmat tiedot saat www.ake.fi

Om.P