Opel Ascona B 20E

Taloudellinen voimanpesä

Opelin yleisin viritys lienee nokka-akselin vaihto ja sehän ei ole mikään turha toimenpide. (Onhan se koko moottorin sydän.)
Eikä myöskään sytytyksen säätö, vaankuin se meinaa aina olla perstuntumalla säädetty mutu tuntumalla ja nokka-akselin vaihdon jälkeen säätötarve senkuin lisääntyy.

Olipa homma mikä hyvänsä kannattaa aina käyttää, jos mahdollista, tehodynamometrin omistavan pajan palveluksia auton säädöissä. Loppujenlopuksi siinä säästyy paljon rahaa ja aikaa vai säästyykö?

 

Tähän asconaan on asennettu vakiot Bosch L-jetronic ruiskut sekä Enemin Y12 nokka-akseli ja kanneksi on valittu vakiokuntoinen XR2E merkinnöillä oleva reikärauta. Moottorin alakerta on remontoimaton! (ei paha tulos..mitähän se olisi ollut uutta vastaavalla alakerralla?) Virranjakajana toimii Boschin (kuinkas muuten) vakio kärjetön jakaja.

Auto mitattiin ennes varsinaisten säätötoimenpiteiden aloittamista tuloksena 112,5 hv 5000 kierroksella. Vääntöä löytyi 173 Nm 3800 rpm.

Tämä tulos saavutettiin siis säätelemällä ennakkoa pers tuntumalla itse. Ennakkoa oikeastaan vain lisäättin kunnes saavutettiin nakutuskynnys ja vähennettiin siitä sitten parisen astetta. Samalla säädeltiin ilmamäärämittarin jousta vuoroin löyhemmälle ja taas tiukemmalle.

Mitäs tapahtui säädön jälkeen?

Nokan ajoitukseen ei siis koskettu missään vaiheessa vaan ainoastaan seoksia ja sytytysennakkoa säädettiin.
Muutaman ennakonsäädön jälkeen uusi repäisy tuotti tulokseksi 121 hp. Ennakkoa parannettiin vielä siitä käyttämällä jakaja irti ja säätämällä keskipakoennakkoa pienemmäksi ja loppujenlopuksi kokonaisennakoksi jäi 34 ast.EYK. Seosta hieman muutettiin myös ilmamäärämittarin jousta löyhentämällä jolloin keskialueen seoksia saatiin rikkaamalle.

Tässä vaiheessa päästiin jo muutamien hevosien päähän n.126hp lopullisesta tuloksesta, tosin ainoastaan aivan huippukierroksille enää tarvittiinkaan voimaa (kts.käyrän pieni "monttu"). Vielä hienosäädettiin, asentamalla ilmamäärämittariin 207 kilo-ohmin vastus jolla huijattiin siis mittaria säätämään seosta hieman rikkaammalle. (Huijataan mittarin piirilevyn eteenpäin antamaa arvoa.) Tulos 129,608 Hp. 5590 rpm.

Ei hassummin "vakio"autolta...ja kaupanpäälle kulutuskin putosi litran...

Faktat:

paluu...