"Tunnette olonne heti kotoisaksi Mantassa. Etuistuimissa on vahvistetut reunatuet, jotka estävät sivuttaisluisunnan jyrkissä kaarteissa. Laajan säätövaran ansiosta istuimet voidaan säätää mittojen mukaan. Etuistuinten selkänoja voidaan laskea portaattomasti aina makuuasentoon saakka..."

Eipä voi sanoa ettenkö olisi tuntenut itseäni kotoisaksi tarttuessani mustaan ohjauspyörään säädettyäni istuimen itselleni sopivampaan asentoon, ja väännettyäni virta-avaimesta Mantan käyntiin. Tuohon käskyyn auto vastasi tietysti välittömästi ja säädettyäni iskusta irtoavaa häikäisysuojalla varustettua taustapeiliä sekä hieman pikkuruista ulkopeiliä loin nopean katseen mustan koetaulun yleisilmeeseen ja siitä mittaristoon josta totesin kaiken olevan kunnossa ja suuntasin auton keulan kohti aurinkoa.

Hämmästyin suuresti auton vaivattomuutta edetä kohti määränpäätä. 90hp moottori tarjosi ripeää suoriutumista lähdettäessä etenemään ja 0-100 km/h luvatut 13 sekuntia tuntuivat hyvinkin todelta ellei jopa alakanttiinkin luvatulta arvolta. Mutta mitä hämmästyttävintä vauhdin noustessa 80km tuntumaan ovien tiivisteiden alkaessa kohotella ääntänsä, kuten noissa vanhoissa karmittomissa saattaa tehdä, totesin asiasta ääneen ja vierellä istuva auton koeajoa varten vaimoltansa lainannut Toni J totesi että "tosiaan, laitetaanpas ikkuna kiinni" ...? Todellakin, apukuljettajan lasihan oli auki..enään ei kuulunut mitään ylimääräisiä suhinoita joihin siis perinteisesti olin jo 'tottunut' ! 

Moottoritiellä nostin vauhdin 100km/h ja käsitys auton pitkän matkan mukavuudesta sen kun parani. Eteneminen oli vaivatonta ja auton hurina vain nosti fiiliksiä edetessä. Tonilla ja hänen perheellään taakse oli jo jäänyt 1900 km ajorupeama Suomen välillä epämääräisillä teillä jossa Mantan käyttökelpoisuus perheellekin on todistettu. Samoin kuin ilmoitetun 8,5 L/100 km superbensiinin kulutusmääräkin.

Ajamisen vaivattomuus tuli hyviin esiin myös pienessä kaupunkipyörittelyssä, hallintalaitteet olivat hyvin saatavilla ja selkeästä mittaristosta oli kokoajan luettavissa missä mennään ja miten mennään. Matkanteko sujui todella vaivattomasti ja Mantalle tunnusomainen toiminnallisuus ja asiallisuus senkuin korostui.

 

  

Takaistuimilla tilaa on runsaasti.

Alkuperäistyyliset verhoukset ovat vielä kiristämättä lopullisesti.
Auton sisusta on alkuperäinen kuramattoja ja uudelleen verhoiltuja etuistuimia lukuunottamatta. Niskatuet ovat alkuperäislisävarusteet.

Vuonna -74 kojetauluun oli jo lisätty tuuletus/lämmitys ritilät molempiin päihin jolloin noita oli yhteensä neljä. Kojetaulu valittiin juuri -74 mallista vaikka auto on vuodelta 1973. Keskimmäiset kaksi suutinta puhaltavat raitista ilmaa haluttuun suuntaan.
Kuljettajan näkökentän keskellä sijaitsevat mittarit erottuvat selkeästi, ja alkujaan L mallissa ollut kello on korvattu SR mallin kierroslukumittarilla. 

Alkuperäisellä paikallaan löytyy myös vanha grammari.Järeää voimaa kauniissa kuorissa

"Tässä on teille odottamanne ajokki, jossa yhdistyy asiallisuus ja tyylikkyys, voima ja esimerkilliset ajo-ominaisuudet. Se tarjoaa Teille mukavuutta, jonka ansiosta voitte unohtaa huonot tiet ja pitkät matkataipaleet"

Mantan ajo-ominaisuuksia ei voi kuin hämmästellä, senverran räyhäkkäästi rataolosuhteissa suoritettu testi mantalta sujui.

Kemorassa 2002

Pitkillä suorilla vauhdin noustessa meneminen on tasaista ja mutkaan saapuessa keulan lievähkön niiauksen jälkeen oli aistittavissa G-voimia jotka tämänikäiselle autolle eivät ole mitenkään jokapäiväisiä. Alusta seurasi kuljettajaa mukavasti mutta jyrkemmin käännettäessä olisi kaivannut jäykempää etuvakaajaa pidättelemään keulaa aisoissa. 

Mutta vauhdit olivatkin sellaista luokkaa ettei muissa kuin vapaalla liikennöimättömällä suljetulla 'testi' radalla ole mahdollisuutta noihin päästä.

Auto kulki erittäin varmasti ja takapään pito säilyi erinomaisesti nopeissa kaarteissa, mutta auto olisi helppo saada yliohjautumaan jonka tosin saa hallintaan kaasua löyhätessä ja pidon palautuessa . Liukkailla ajettaessa peräpään keveys kuitenkin saattaa yllättää ja pyörähtäminen 'onnistuukin' tuolloin helposti.

Auton suorituskykymittauksissa jäätiin hieman tehtaan ilmoittamista arvoista joka myöhemmin todettiin johtuvan osaltansa vääristä säädöistä ja vaikkakin auto onkin kunnostettu kokonaisuudessaan moottori jätettiin koskemattomaksi aikomuksena kunnostaa se myöhemmin.

Ennen nykyasuun pääsyään auto on kokenut korin, alustan ja sisustuksen täydellisen läpikäynnin. Lähtökohtana oli SR ulkoasuun muutettu manta joka oli jo nähnyt paljon.

Hiekkapuhalluksen ja peltitöiden jälkeen auto on hiottu kirkkaalle pellille ja saatettu maalauskuntoon. Sisustuksen osat on vaihdettu takapenkkiä lukuunottamatta kokonaisuudessaan ja samalla auton sähköt kokivat täydellisen kunnostuksen. Vaihteisto on tarkastettu, taka-akseli tarkistettu ja hiekkapuhallettu. Uudet jarrut ovat päässeet omille paikoilleen ympäriinsä ja etuakselistonkunnostuksen yhteydessä alustan puslat ja nivelet ovat vaihtuneet vanhojen tilalta.

Autoa kasatessa vaihtuivat valot nykyhalogeeneihin ja mittariston puhdistamisen kautta asennettiin puhdistetut lasit sekä uusi tuulilasi uusine tiivisteineen listoineen. Vanteiksi tiensä löysi 13x6" Italialaisvalmisteiset ja renkaiksi 175/70/13 kumit.

Kerrassaan lumouksellinen auto joka ajettavuudellaan yhdessä tyylikkyyttä uhkuvan korimuotoilun kanssa lämmitti oikein tuntuvasti.

Omistajan kertomaa siitä kuinka auto tuli taloon:


 

Tämä tarina alkoi siitä, että oli olemassa Manta-projekti, joka tuli niin sanotusti alennus-
myyntiin. Rakas puolisoni, Toni, sai vihiä tästä ja tilanne oli ”nyt tai ei koskaan”! Valitettavasti perheelliset miehet eivät ostele autonraatoja joulun alla, kun joululahjat, kuuset ja kinkut on vielä ostamatta.

Jokin keino oli kuitenkin keksittävä. Auto oli saatava ennen kuin joku muu sen nappaa, eikä vaimon lämmittämiseen ollut aikaa. Mikä siis neuvoksi? Sattuipa niin, että vaimolla oli syntymäpäivä joulukuussa, eikä omaa autoa… Lopun voikin arvata: ”Kulta! Tuu kattoon mitä ostin sulle SYNTTÄRILAHJAKSI!” No, ainahan peltiläjä kullan ja timantit voittaa…

Manta oli kuitenkin Tonin projekti ja Tonin unelma. Minä pidin kiinni siitä, että auto oli MINUN syntymäpäivälahjani. Toni uhrasi kaiken liikenevän ajan, rahan ja rakkauden Mantaan ja minä kävin vain aika ajoin katsastamassa autotallin tilannetta. Valitsin värin värikartasta, mutten koskenutkaan hiomapapereihin tai pohjamaaleihin. Oli aivan ymmärrettävää, että kun upea sinisen eri sävyissä välkehtivä lahja-auto seisoi katsastusta vaille valmiina pihatiellämme, Toni nieleskeli kateuden katkeraa kalkkia. Kaksi kokonaista päivää sai hän ajeluttaa aikaansaannostaan koeajon ja katsastuksen varjolla ja kun toisena päivänä mies ja auto palasivat kotiin leima paperissa, oli tyytyväisyyden joukosta selvästi poimittavissa luopumisen tuskaa.

Minä pelkäsin koeajoa kuollakseni. Olen aina ollut ennemminkin Helkama-kerholainen, enkä mielelläni aja muilla autoilla, kuin sillä tutulla ja turvallisella. Olin itse asiassa aika varma, että sellainen vanha auto olisi inhottava ja hankala ajettava ja että ajelisin jatkossakin mieluummin mukavasti kuluneella perheautolla kuin kankeasti kaunottarella. Toni oli salaa samaa mieltä ja itse asiassa pani siihen kaiken toivonsa! Toisin kuitenkin kävi.

Koeajolle lähdettäessä vatsaa väänsi ja tärisin kauttaaltaan, pelkäsin, että ajan ojaan tai jotain muuta vastaavaa. Tässä vaiheessa Toni oli vielä hyväntuulinen ja rohkaisi minua ja sanoi, että ”hyvin se menee”. 
Liikkeelle lähdettyämme alkoivat tunnelmat muuttua. 
Sitä mukaan kun minä innostuin yhä enemmän uudesta autostani ja kuulutin, kuinka mukava penkki ja miten hyvä tällä on ajaa, piteni Tonin naama ja sain vastaukseksi vain murahduksia ja mulkaisuja.

P
ysähdyimme jäätelökioskille juhlan kunniaksi ja minun olisi tehnyt mieli jäädä nojailemaan Mantan kylkeen, jotta kaikki varmasti tajuaisivat kenen tuo upea menopeli oli. Toni harppoi kioskille hartiat lysyssä. Ohi kiitävän hetken ajattelin, että olisi oikein ja kohtuullista luovuttaa auto sille, joka sitä alun perin oli halunnutkin ja uhrannut satoja työtunteja (ja euroja) sen kunnostukseen. Se hetki kiisi ohi nopeasti, eikä ole sen koommin palannut. Sitä paitsi olisihan todella törkeää ja epäkohteliasta palauttaa ”vilpittömin sydämin” annettu lahja!

 


Opel Manta A, auto, jonka kanssa ei tarvitse tinkiä urheilullisuudesta..

 

 

 

Manta

 

Kori:
Itsekantava kokoteräskori liike-energiaa vaimentavin etu ja takaosin. Hyvä näkyvys ympäriinsä.

Ruosteenesto:
Paljas kori on upotettu fosfaattikylpyyn, pohjustettu ja maalattu. Kynnyskoteloihin on ruiskutettu ruosteenestoainetta ja suojavahaa. Pyörien roiske-etäisyydellä alusta suojattu bitumikumimassalla. Muut alustan osat suojattu vahaperustaisella suoja-aineella.

Etuakseli:
Erillispyöräripustus eripituisin poikittaistukivarsin. Kierrejouset. Puolisuunnikkaan muotoinen ylätukivarsi, kapea alatukivarsi. Kallistuksenvaimennin. teleskooppi-iskunvaimentimet. Vaaka-akselit asetettu ristiin nyökkäämisen estämiseksi jarrutuksessa.

Taka-akseli:
Keskiönivelletty taka-akseli, jossa kaksi pitkittäistukitankoa, yksi poikittaistukitanko, kierrejouset, pystysuoraan asennetut teleskooppi-iskunvaimentimet. Kallistuksenvaimennin.

Vaihteisto:
Täysin synkronoitu 4-portainen vaihteisto, jossa urheilullinen vaihdekeppi.

Jarrut:
Levyjarrut edessä, kaksipiirijarrujärjestelmä ja jarrutehostin, rumpujarrut takana. Käsijarrun kahva sijaitsee etuistuinten välissä.

Ohjaus:
Kevyt hammastanko-ohjaus, turvallisuusohjaus ja kaksipuolainen turvallisuusohjauspyörä, liike-energiaa vaimentava ohjauspylväs, jossa teleskooppiakseli ja murtuva kannatin sekä ristinivel.

Valaistus:
Kaksoishalogeenivalonheittimet, seisontavalot, epäsymmetriset ajovalot, kaukovalot, kahdet peruutusvalot, kojetaulun valaistus, sisävalot ovikatkaisimin.

Mittaristo:
Kauttaaltaan pehmustettu kojetaulu. Sähkökello lämpömittari, polttoainemittari, varoitusvalot suuntavilkuille, sähkönvaraukselle, öljynpaineelle, kaukovaloille, varoitusvilkuille, kytkimelle. Manta SR: kierroslukumittari, ampeerimittari, öljynpainemittari, vaihdesymbolien epäsuora valaistus.

Istuimet:
Anatomisesti muotoillut lepoistuimet edessä. Selkänojat ovat portaattomasti säädettävät.

Lämmitys ja ilmastointi:
Vedoton ilmastointijärjestelmä, ilmanpoistoritilät auton takaseinässä. Raitisilmalämmitin kaksinopeuksisin puhaltimin. Kaksi säädettävää raitisilmasuutinta kojetaulun keskellä.

Lisävarusteita:
Koko lattian peittävät matot, kaksi joustavaa käsilenkkiä takana. Kaksi vaatekoukkua, sisäänrakennetut kiinnityskohdat niskatukia varten etuistuimissa.
Manta L: Ehostuspeili oikeanpuoleisessa häikäisysuojassa.
Manta SR: Kierroslukumittari, ampeerimittari, öljynpainemittari, vaihdesymbolien epäsuora valaistus, kilometrilaskuri 0,1 km lukemin.
Manta L ja SR:
Hansikaslokeron, savukkeensytyttimen, tuhkakupin, moottoritilan ja tavarasäiliön valaistus.
Sähkökello, käsijarrun ja kytkimen varoitusvalot. Savukkeensytytin. Säilytyslokero etuistuinten välissä. Saranoitu sivuikkuna takana. tartuntakahva edessä matkustavalle, käännettävä turvallisuustyyppinen sisäpeili, puskurikoristeet (4kpl), jalometalliset koristelistat.

 

 

Tekniset tiedot

Moottori
1,9S (superbensiini)
Sylinterien lukumäärä 4
Sylinterien läpimitta 93mm
Iskun pituus 69,8mm
Iskutilavuus 1897 cm3
Suurin teho 90hp/5400 kierr./min.
Vääntömomentti 15,9kpm/2800-3400 kierr./min.
Puristussuhde 9

Tilavuudet
Polttoainesäiliö n. 45 l
Öljyntäyttö 4,1 l

Vaihteisto (täyssynkronoitu)
Vaihteiden lukumäärä

4-eteen. 1 taakse

Opel automaattivaihteisto lisähintaan.

Taka-akseli
Välityssuhteet
1,9S moottori 3,44 (SR 3,67)
Automaattivaihteistoisena
1,9S moottori 3,44

Renkaat

185/70 SR 13


Sähkölaitteisto
Akun jännite 12 volttia
Akun kapasiteetti 53Ah
Vaihtovirtalaturi 35 amp

Runko
Akseliväli 2340 mm
Raideväli edessä 1331 mm
Raideväli takana 1320 mm

Kääntöympyrän halkaisija
Kaikki mallit 9,66 m

Mitat Manta Manta L Manta SR
Pituus 4292 mm 4343 mm 4343 mm
Leveys 1623 mm 1632 mm 1632 mm
Korkeus 1355 mm 1355 mm 1345 mm

Painot Manta Manta L Manta SR
Omapaino 950 kg  960 kg 970 kg

Polttoaineenkulutus DIN 70030
l/100 ko, norm. vaihteisto
1,9 l S moottori 8,5 8,5 8,7
Opel 1,9 l S  autom.vaiht. 9,7 9,7 9,7

Kiihtyvys nollasta sataan
Normaalivaihteisto
1,9 l S moottori 13 sek 13 sek 12,5 sek
Opel automaattivaihteisto
1,9 l S moottori  14 sek  14 sek  14 sek

 

Mantan tehdastestivideo. (213kt)

Mantan mainosvideo (215kt)


©Jyrki S


Paluu...